Shoppen à la carte in New York

De klassieke winkelbuurten met veel zogenaamde flagshipstores zijn Fifth Avenue en Madison Avenue in Midtown, grof gezien tussen 42nd en 59th Street. Wil je het iets minder massaal, ga dan naar NoLita (North of Little Italy), waar vooral in Elizabeth Street veel designers hun eigen mode verkopen in kleine boetieks. Het naburige SoHo heeft zich eveneens ontwikkeld tot een winkelwijk. Hier zijn veel internationale, maar ook veel exclusieve merken gehuisvest. De nieuwste chique shopping area, erg in trek bij de rich and famous die Fifth Avenue beu zijn, is het Meatpacking District, en dan vooral het deel bij de High Line. Mode van jonge designers vind je op en rond Bedford Avenue in Williamsburg en in DUMBO.

Shoppen is in New York, veel meer dan op andere plekken, een belevenis. De kunst van het winkelen in New York zit ’m erin precies de belevenis uit te zoeken die bij jou past. Vertrouw daarbij vooral op je intuïtie – de stad zal je hoe dan ook niet teleurstellen.

Je onderdompelen in de kerstdrukte op Fifth Avenue kan net zo intensief zijn als op strooptocht gaan in de vintage winkels van Brooklyn. De gigantische warenhuizen als Macy’s en Bloomingdale’s zijn net zo fascinerend als de luxeboetieks in het Meatpacking District. En een dag doorbrengen tussen de boekenbergen in de Strand Bookshop kan net zo veel verbazing opleveren als lopen tussen de schappen vol Italiaanse lekkernijen bij de Eataly-markt op Madison Square.

Wie in New York niets van zijn gading vindt, is waarschijnlijk niet meer te redden. Je kunt er terecht voor de duurste handtassen en de wildste designs, voor kaas uit Zuid-Italië, brood uit Duitsland en exotische kruiden uit Senegal. En als je de grote ketens, die net als overal in de wereld ook in New York in groten getale aanwezig zijn, links laat liggen, kom je gegarandeerd thuis met iets unieks, dat je altijd zal doen denken aan die ene trip naar New York.