Meatpacking District en de High Line – Veel nieuws in het westen

Voor wie Sex and the City heeft gevolgd, behoeft het Meatpacking District geen nadere introductie. Eind jaren negentig liepen hier in plaats van Carrie & co. nog slagers met bloederige voorschoten rond en was de wijk ’s avonds een tippelzone voor travestieten en een verzamelplaats van bikers op zoek naar een drankje. Nu is het gebied tussen Chelsea en Greenwich Village dé plek om te winkelen of uit te gaan.

De voormalige slagerswijk heeft zich ontwikkeld tot een chic restaurant- en amusemensdistrict

Carrie, Miranda, Samantha en Charlotte – de vier vrouwen uit de populaire televisieserie – vinden het heerlijk om door de keienstraatjes van de voormalige slachthuisbuurt te struinen, bij chique boetieks als Darling of Diane von Fürstenberg te winkelen, aan de bar van Hotel Gansevoort, Gansevoort-Hotels Provocateur , een drankje te nemen of bij nachtclub Cielo te gaan dansen.

Geen enkele buurt in Manhattan is de laatste jaren zo extreem van aanzien veranderd als het Meatpacking District en West Chelsea. s Nachts naar het museum? Niet helemaal, maar wel een beetje: op vrijdag- en zaterdagavond is het Whitney Museum of American Art tot 22 uur geopend. Deze avonden hebben zich ontwikkeld tot het trefpunt van de jonge kunstenaarsscene van New York en bieden een goede gelegenheid om door de grote zalen te slenteren en vanaf het terras te genieten van het uitzicht over de lichtjes van Manhattan. Regelmatig zijn er ook concerten en andere bijzondere activiteiten.

The high line – boven de daken van West-Manhattan

Het zichtbaarste symbool van de metamorfose van het Meatpacking District is de in 2009 geopende High Line. De High Line was lange tijd een ongebruikte verhoogde spoorlijn langs de westkant van Manhattan. Dankzij een initiatief van omwonenden kon de sinds jaar en dag geplande sloop worden voorkomen en werd de spoorlijn omgebouwd tot een heel bijzonder park. Het ontwerp is van de architecten Diller en Scoffidio, het ’beplantingsconcept’ van de Nederlandse Piet Oudolf. De wandeling op 20 m boven de stad is inmiddels een van de topattracties van Manhattan.

Je kunt de High Line het beste van zuid naar noord lopen en dus beginnen bij de opgang naar High Line Park in Gansevoort Street , direct naast het nieuwe gebouw van het Whitney Museum van Renzo Piano. Vanaf hier wandel je over een afstand van 1,5 km boven de stad, met wisselende uitzichten op de skyline van Manhattan aan je rechterhand en over de Hudson aan je linkerhand.

Een bijzonder perspectief op het High Line Park, maar ook wanneer je wandelt in het 20m boven de straat gelegen park heb je een mooi uitzicht.

Een wandeling over de High Line is ook een tocht langs de nieuwste architectuur van New York. De High Line zelf behoort daartoe, maar bijvoorbeeld ook het Standard Hotel , dat over de High Line is heengebouwd. Het is een ontwerp van het architectenbureau Ennead Architects LLP. Verder naar het noorden staan links aan de Hudson kantoorgebouwen van toparchitecten Frank Gehry en Jean Nouvel . Op 28th Street wordt een van de laatste ontwerpen van de in 2016 overleden ‘starchitect’ Zaha Hadid gebouwd, een spectaculair halfrond appartementencomplex.

De High Line eindigt op 34th Street midden in de Hudson Yards. Op het terrein van het voormalige treindepot ontstaat een compleet nieuwe wijk met zeven nieuwe wolkenkrabbers, luxe appartementen, winkels en culturele instellingen.

Maar je kunt het beste al bij 28th Street afdalen. Je kunt dan wat langs de galeries van Chelsea slenteren, die tussen 26th en 22nd Street en Tenth en Eleventh Avenue gezamenlijk de belangrijkste kunstwijk van Noord-Amerika vormen. Op de terugweg naar het Meatpacking District lonkt de Chelsea Market aan 16th Street: een grote markthal met delicatessenwinkels, restaurants, cafés en espressobars.

Luxe winkelen als in Sex and the City

Gesterkt kun je dan beginnen aan een winkelexpeditie door het Meatpacking District. Het aantal boetieks is inmiddels te groot om ze allemaal te noemen, maar een klassieker die eigenlijk niet mag worden overgeslagen, is Jeffrey in 14th Street. Deze boetiek was een van de eerste in dit gebied en biedt een grote keuze aan designermerken. Jeffrey staat echter vooral bekend om de extravagante schoenen. Ook restaurants zijn er te veel om op te noemen. Een aanrader is om bij mooi weer een drankje te nemen op het ruime terras van het chique The Maritime Hotel . Wie aansluitend wil dineren in een van de restaurants die het Meatpacking District beroemd hebben gemaakt, gaat bijvoorbeeld naar Cookshop , een ontmoetingsplaats van de kunstscenes van het Meatpacking District en Chelsea. Vicky Friedman en haar echtgenoot Marc Meyer bereiden hier creatieve Amerikaanse gerechten van verse en biologische ingrediënten.

Het vergt wat oefening, maar hoort voor dames net zo bij New York als shoppen bij Macy’s – over de kinderkopjes van het Meatpacking District lopen in stilettohakken. ’s Avonds wordt het Meatpacking District overgenomen door een jong uitgaanspubliek. In de wijk zijn tientallen nachtclubs, waar laat op de avond lange rijen goedgeklede twintigers voor de deur staan. De hipste club van het moment is Le Bain op het dak van het Standard Hotel. Bij alle nachtclubs in het Meatpacking District is langs de portier komen een uitdaging op zich. Aan te bevelen is met mannen én vrouwen te gaan en je zo elegant mogelijk te kleden.

De galeries van Chelsea

In de voormalige pakhuizen langs de Hudson in Chelsea is de afgelopen vijftien jaar de commerciële kunstwereld van New York neergestreken. Tussen Tenth en Eleventh Avenue en 20th en 28th Street zijn rond de vierhonderd uitstekende kunstgaleries gevestigd. Het is leuk om een zaterdagmiddagje langs de galeries te slenteren en te kijken wat de kunstmarkt zoal te bieden heeft. Hierbij krijg je zowel grote meesterwerken als de nieuwste trends te zien. De belangrijkste galeriehouders zijn Larry Gagosian, Matthew Marks en Barbara Gladstone in 24th Street en Pace Wildenstein in 25th. Aansluitend kun je iets gaan drinken in The Half King , de kroeg van schrijver Sebastian Junger.