Greenwich Village – Bohemian Rhapsody

De oude wijk Greenwich was in de 20e eeuw bijna voordurend een magneet voor kunstenaars en intellectuelen: van schrijver Mark Twain aan het eind van de 19e eeuw tot Bob Dylan in de jaren 60 en 70. Ook al kunnen dichters en muzikanten zich een woning in deze wijk niet meer veroorloven, de charme is gebleven.

Mooi, maar onbetaalbaar: oude herenhuizen in Greenwich Village

Door oude bomen omzoomde kronkelstraten met kinderkopjes, kleine winkeltjes en intieme cafés, met veel liefde gerestaureerde historische gebouwen – Greenwich Village doet zijn naam eer aan. Je hebt het gevoel terecht te zijn gekomen in een charmant klein dorpje midden in de grote stad. De wijk, grof gezien het gebied ten zuiden van 14th Street en ten westen van Broadway, heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw. De geest van intellectueel Amerika leeft hier nog voort, maar in de laatste tien jaar heeft de Village zich ontwikkeld tot een van de duurste en meest exclusieve woonwijken van de stad. Het is nu een mengelmoes van jonge elite en prominenten uit de sport- en entertainmentwereld. Footballspeler Tom Brady woont hier met topmodel Giselle Bündchen, Sex and the City-actrice Sarah Jessica Parker heeft er een pied-à-terre, net als actrice Claire Danes.

Leesvoer

Boekenwurmen met een voorliefde voor historie moeten beslist een rondje lopen aan de noordkant van Washington Square Park. Hier staan een paar van de oudste villa’s van New York. Tot de illustere bewoners van deze statige herenhuizen uit de jaren 30 van de 19e eeuw behoren schrijvers Henry James en Edith Wharton, wier beroemdste romans – bijvoorbeeld Washington Square (James) en The Age of Innocence (Wharton) – zich afspelen in de Village.

Hippiesfeer

Een rondwandeling door Greenwich Village kun je het beste beginnen in Washington Square Park in het hart van de wijk. Het park was ooit het centrum van de New Yorkse hippiebeweging en nog altijd ademt het wel iets van de sfeer uit die tijd. Straatmuzikanten, studenten van de aangrenzende New York University, skaters en buurtbewoners die een potje schaak spelen – op een mooie dag kun je hier prima de hele middag mensen kijken. De regenboogvlag wappert trots in de Village. Vooral op Gay Pride Day, de laatste zondag van juni, wanneer New Yorks lgbt-gemeenschap de Stonewall Riots herdenkt – een dag die in de hele wereld Christopher Street Day heet, behalve in de stad waar hij zijn oorsprong heeft. In juli 2016 werd de Stonewall Inn uitgeroepen tot nationaal historisch monument.

Vanaf hier kun je het beste via Waverly Place in westelijke richting lopen tot je bij Sixth Avenue uitkomt. Als je nu naar het noorden loopt, komt je langs de Jefferson Market Library , een van de mooiste historische gebouwen van de stad, gebouwd door Calert Vaux, die ook Central Park plande. Oorsponkelijk was dit een gerechtsgebouw en een gevangenis. Je kunt echter beter al op West 10th Street linksaf gaan en in de kleine espressobar Jack’s Stir Brew Coffee , net voorbij de kruising met Greenwich Avenue, een kop koffie drinken en de echte Village-sfeer opsnuiven.

Monument voor de homobeweging

Loop vervolgens verder tot Seventh Avenue en sla links af naar Sheridan Square . Hier begonnen in 1969 de ‘Stonewall Riots’, de opstand van de homoscene in de Village tegen discriminatie en politiegeweld. De rellen waren een mijlpaal voor de Amerikaanse homobeweging, zoals wordt gememoreerd met een monument op Sheridan Square. Aan de noordkant van het plein ligt de Stonewall Inn, de kroeg waarvan de gasten zich verzetten tegen de willekeur van de politie. Binnen herinneren foto’s en krantenknipsels aan de gebeurtenissen van toen. Vanaf Sheridan Square naar het westen loopt Christopher Street , nog altijd een biotoop van de homo-subcultuur met talrijke homocafés en eroticawinkels. Vanaf Sheridan Square loop je linksaf Grove Street in naar Bedford Street, in het historische hart van Greenwich Village. Hier kom je langs een aantal van de mooiste oude huizen van New York. Werp ook even een blik in Commerce Street , een zijstraatje van Bedford Street; de nummers 39 tot 41 uit 1832 zijn een paar van de bekendste voorbeelden van de vroeg-19e-eeuwse architectuur. Hier ligt ook het kleine en charmante Cherry Lane Theater, gesticht door de beroemde toneelschrijver Edna St. Vincent Millay.

Verkoeling nodig? Washington Square Park ligt midden op het hectische Manhattan, maar je kunt hier toch heerlijk rebooten en genieten van een pauze.

Charmante bistro’s in idyllische straatjes

Bedford Street is een van de mooiste (en duurste) straten van New York. Als je verderloopt over het smalle trottoir, kom je langs tal van cafés en een paar van de beroemdste restaurants van de stad, zoals The Little Owl . Maar wie nog geen trek heeft of net heeft gegeten, slaat links af Carmine Street in. Deze komt uit op Bleecker Street, waar nog sporen te vinden zijn van de Italiaanse bevolking die ooit haar stempel op dit deel van de Village drukte. Een indruk van dat verleden krijg je bij bakkerij Rocco’s.

Jazz in de Village

Greenwich Village is de thuisbasis van enkele van de beroemdste jazzclubs van New York. In de Village Vanguard en Blue Note hebben alle grootheden van de jazz gespeeld, onder wie Louis Armstrong, Charlie Parker en Wynton Marsalis; nog altijd staan hier de grote namen uit de jazz op het programma. Beide clubs zijn echter peperduur. Een tip voor een wat bescheidener budget is Smalls , dat in een kleine kelderruimte aan 10th Street is gevestigd. Hier kun je in het weekend voor $ 20 naar uitstekende jamsessies luisteren, zo lang je maar wilt. De nieuwste aanwinst in de muziekscene van Greenwich Village is het trendy Poisson Rouge , een lounge met een zeer eclectisch maar altijd avant-gardistisch programma en een bijzonder excentrieke omlijsting.

In de Village stikt het van de cafés, waarvan vele druk en luidruchtig zijn. Twee traditionele kroegen die een bezoek absoluut waard zijn, zijn de White Horse Tavern , ooit een trefpunt van schrijvers en de plek waar dichter Dylan Thomas zich zou hebben doodgedronken, en de Ear Inn , gevestigd in een pand uit 1817 waarvan de architectuur stamt uit de zogenaamde federal era.