Fifth Avenue – winkelen bij Gianni, Giorgio, Louis en meer

Ook voor wie zich hier niets kan of wil veroorloven – bewonder de extravagant ingerichte winkels en etalages, laat de deur voor je opendoen door portiers in livrei en vergaap je aan het peperdure assortiment. Fifth Avenue is de duurste en meest exclusieve winkelstraat ter wereld. Of het nu gaat om Cartier, Gucci of Versace, elk merk dat ertoe doet, is hier vertegenwoordigd. De meeste boetieks op Fifth Avenue zijn ware prestigeobjecten, zogenaamde flagshipstores. Het gaat er hier niet zozeer om iets te verkopen als wel om het merk op deze locatie te vertegenwoordigen en de zintuigen van de voorbijgangers te strelen.

Neem de tijd om over Fifth Avenue te flaneren en te zwelgen in de luxe van de rijken der aarde. New York is de wereldhoofdstad van de consumptie en deze straat is haar boulevard en paradepaardje. De prijzen in de boetieks op Fifth Avenue kunnen je doen duizelen.

Kathedralen van consumptie en religie

Begin je wandeling bij Rockefeller Center in 50th Street en loop via Fifth Avenue in noordelijke richting. Tegenover Rockefeller Center bevindt zich een van de beroemde New Yorkse warenhuizen, Saks Fifth Avenue . Wanneer je de parfumafdeling eenmaal achter je hebt gelaten, die de hele benedenverdieping beslaat, vind je over zes etages verspreid werkelijk alle internationale designermerken die je maar kunt verzinnen, of het nu gaat om sieraden, heren- of damesmode of accessoires. Tussen de 350 en 550 m hoog – op 57th Street tussen Park Avenue en Sixth Avenue wordt een hele rij nieuwe superwolkenkrabbers gebouwd, ’needle towers’ genoemd. Deze zitten qua hoogte in de categorie van One World Trade Center, dat 548 m meet. Het zijn wolkenkrabber van een geheel nieuw soort – superslank, superhoog en uitsluitend bedoeld voor zeer luxueuze appartementen. New Yorkers ergeren zich niet alleen vanwege de astronomische bedragen die voor de woningen worden gevraagd – een penthouse van honderd miljoen dollar is meer regel dat uitzondering – maar ook omdat het pure investeringsobjecten zijn, gekocht door miljardairs uit de hele wereld, die hoogstens een paar weken per jaar doorbrengen in de stad. Meteen naast Saks Fifth Avenue staat de St. Patrick’s Cathedral , de grootste katholieke kerk van de Verenigde Staten en een indrukwekkend neogotisch bouwwerk. Een straat verder wordt echter onmiddellijk weer een andere god gediend: die van de consumptie.

Zo kom je langs de winkel van juwelier Cartier , die hier in 1909 zijn New Yorkse filiaal opende. Dat de colliers in de etalage niet van een prijskaartje zijn voorzien, heeft zo zijn reden, want wie bij Cartier naar de prijs van een sieraad informeert, kan het zich over het algemeen niet permitteren.

Tempel van de ‘lunchende dames’

Als je Gucci en Ferragamo bent gepasseerd, kom je aan de oostkant van Fifth Avenue bij het volgende hoogtepunt van deze wandeling: Tiffany . Sinds de filmklassieker Breakfast at Tiffany’s, met Audrey Hepburn in een van de hoofdrollen, is de chicste juwelier van New York zo populair bij toeristen dat het bedrijf zich heeft ingesteld op die bezoekers en op de begane grond ook souvenirs voor de kleine beurs aanbiedt. Voordat je de zuidoostelijke hoek van Central Park bereikt, zou je nog even een kijkje moeten nemen bij Bergdorf Goodman . Het warenhuis aan de westkant van de straat is hier al sinds 1928 gevestigd in een voormalige villa van de spoorwegdynastie Vanderbilt. New York Magazine heeft Bergdorf ooit de ultieme winkeltempel genoemd van de ladies who lunch, de voorname dames uit de New Yorkse samenleving die behalve winkelen en met elkaar lunchen helemaal niets te doen hebben.

Chic en duur: Louis Vuitton

Na de upper-classluxe van Bergdorf Goodman is een bezoek aan de Apple Store aan de overkant even heel iets anders. De glazen kubus boven het onderaardse elektronicaparadijs hoort er sinds de draaideuren in 2006 werden geopend echter helemaal bij op Fifth Avenue.Het kan altijd nog exclusiever: voor het kerstseizoen, vanaf Thanksgiving – meestal het laatste weekend van november – maakt Fifth Avenue zich altijd extra mooi. De warenhuizen en boetieks huren topdecorateurs in om elkaar te overtreffen met etalageversieringen.

Hotel annex kasteel aan het park

De klassieke elegantie van het Plaza Hotel aan de rand van Central Park is weer heel wat anders. Sinds de renovatie van 2008, die maar liefst vierhonderd miljoen dollar kostte, is het beroemde hotel weelderiger dan ooit tevoren. Het gebouw staat onder monumentenzorg en heeft de uitstraling van een Frans renaissancekasteel. De lobby is in marmer uitgevoerd en het plafond, waaraan reusachtige kristallen kroonluchters hangen, is beslagen met bladgoud. In de kamers zijn zelfs gouden kranen geïnstalleerd. De prijs voor een overnachting is er dan ook naar: minstens $ 750.

Verblijven in hartje New York bij The Plaza? Bekijk hier meer informatie en prijzen