Brooklyn

Trendsetter aan de andere kant van de brug – Brooklyn

Zoek je de hipste clubs van de stad, de coolste cafés en kroegen, de meest trendy winkels, het allernieuwste op het gebied van kunst en muziek, de beste restaurants? Tja, dan zul je Manhattan toch echt moeten verlaten en de East River moeten oversteken. De tijden dat Manhattan het centrum van het New York-universum was, zijn allang voorbij. De duizelingwekkende stijging van de kosten voor levensonderhoud heeft de afgelopen twintig jaar talloze creatieve mensen uit Manhattan verdreven. De culturele elite van de stad is ‘geëmigreerd’ naar Brooklyn, dat zodoende de cultureel interessantste plek van heel de VS is geworden.

Inspiratie in het voorbijgaan: in Williamsburg ligt de kunst als het ware op straat

Brooklyn is echter niet zo gemakkelijk te ontdekken als Manhattan. De interessante wijken liggen ver uit elkaar. Zo is er meteen onder de Brooklyn Bridge de voormalige pakhuizenbuurt DUMBO. In de lofts hier zijn tal van creatieve start-ups en kunstenaars gevestigd, en het stikt er zodoende van de leuke cafés en galeries. Het creatieve ritme van DUMBO is goed te voelen in St. Ann´s Warehouse , een centrum voor experimenteel en avant-gardistisch theater. Door het nieuwe park aan de East River is DUMBO ook de perfecte plek voor zwoele zomeravonden.

Hipsterdomein

Dan zijn er Williamsburg en het aangrenzende Greenpoint, wijken ten noorden van de Williamsburg Bridge, aan de East River richting Queens. Williamsburg is het centrum voor jonge hipsters. In en rond de hoofdstraat van de wijk, Bedford Avenue , stikt het van de hippe boetieks en coole cafés. Geen twijfel mogelijk: de grootste bezienswaardigheid van Brooklyn is de Brooklyn Bridge, die het stadsdeel verbindt met Manhattan. Een wandeling over de beroemde brug is een typisch New Yorks, niet te missen hoogtepunt. Maar ook op de boulevard aan de Brooklynkant is het vaak druk, zeker in de vroege avond. Wie op zoek is naar rust, kan beter ‘s ochtends vroeg gaan.

Foodies met een voorkeur voor het extravagante vinden hier ook wat ze zoeken. Het epicentrum van de hippe restaurantscene van Brooklyn is zonder twijfel een tent met de pretentieloze naam Roberta´s Pizza . Een deel van de ingrediënten wordt verbouwd in de daktuin, het brood wordt ter plekke gebakken en een internetradiostation verzorgt zijn uitzendingen vanuit het restaurant. O ja, de beroemde pizza van Roberta is er ook te koop. Cult is ook de klassieke diner uit de jaren 20 onder de Williamsburg Bridge, simpelweg Diner geheten. Laat je niet afschrikken door de kaart met traditionele dinergerechten als soepen en hamburgers – wat hier uit de keuken komt, is zonder uitzondering top!

In deze buurt bevinden zich ook de toonaangevende clubs van de stad. In de Brooklyn Bowl kun je niet alleen luisteren naar live hiphop, jazz en funk, maar ook een potje bowlen – een cool concept en een ‘typisch Brooklyn’-ervaring. Voor jongeren is megaclub Verboten een verplicht nummer.

Ook niet lelijk: de Williamsburg Bridge in het noordelijker deel van Brooklyn.

Lekker flaneren

De van oudsher voorname woonwijken van Brooklyn zijn Brooklyn Heights en Park Slope. In de idyllische villawijk Brooklyn Heights, ten zuiden van de Brooklyn Bridge, woont sinds jaar en dag de gegoede burgerij van Brooklyn. Het mooie stadsdeel en vooral de oeverpromenade nodigen uit tot flaneren.
Als je Brooklyn echt wilt leren kennen, moet je juist naar de wijken die (nog) niet hip zijn, zoals Bay Ridge en Flatbush. Dit zijn nog echte immigrantenwijken met een kleurrijke etnische mix van Arabieren, Chinezen en Ieren in Bay Ridge en verschillende Caraïbische culturen in Flatbush.

Dezelfde sfeer heerst in Park Slope aan de westrand van Prospect Park, met prachtige oude gebouwen en een levendige restaurant- en kroegenscene. Aan de noorkant van het park bevindt zich het interessante Brooklyn Museum . Het is wat kleiner en bescheidener dan de grote musea in Manhattan zoals het MoMa en het Metropolitan, maar het is er bijna nooit heel druk en er is voldoende te zien. Het Brooklyn Museum herbergt indrukwekkende stukken uit het oude Egypte, veel impressionisten en een interessante verzameling hedendaagse kunst.

Gedistingeerd en creatief

Verder naar het zuiden, aan de andere kant van Atlantic Avenue, bevindt zich BoCaCo, het acroniem voor de buurten Boerum Hill-Caroll Gardens en Cobble Hill. BoCaCo is een woonwijk voor het wat volwassener deel van de hippe creatieven – mensen uit de uitgeverswereld, politiek geëngageerde (voormalige) whizzkids… Mooi zijn hier vooral Smith Street en Court Street met hun vele goede en goedkope restaurants.

The place to be in de wijk is de Brooklyn Academy of Music : al meer dan dertig jaar hét adres voor avant-gardemuziek, -theater en -ballet. De bijbehorende bioscoop (zie ook) is een van de interessantste filmhuizen van New York. Al jaren een bekende naam aan de andere kant van de brug: in de drie locaties van de Brooklyn Academy of Music kun je kennismaken met allerlei kunstvormen.

Into the wild wild west

De aangrenzende wijken Gowanus en Red Hook zijn nog niet ten prooi gevallen aan de gentrificatie. Wie de tocht naar dit wilde westen aandurft, wordt beloond met unieke kroegen en restaurants en bijzondere cultuurinstellingen als het campy Morbid Anatomy Museum . Het eigenzinnige kleine museum, dat zijn deuren opende in 2014, is gewijd aan ‘de dood, schoonheid en alles ertussenin’ – maar zich, zoals de naam al doet vermoeden, vooral concentreert op het morbide.