Museumlandschap van New York

Ligt je interesse bij Perzische ridderuitrustingen uit de middeleeuwen of meer bij computergestuurd design? Wil je zien hoe een metrowagon eruitzag in de jaren 20 of het werk van de grootste Engelse romantische landschapsschilders bekijken? Wil je meer te weten komen over het hoe en waarom van de grote financiële crises of over feministische avant-gardekunst uit de jaren 70? In alle gevallen ben je in New York in de juiste stad. Wat voor zo veel andere gebieden geldt, geldt ook voor het museumlandschap: als het niet bestaat in New York, bestaat het niet.

De enorme kwantiteit én kwaliteit van musea, die tot de beste in de wereld behoren, zou je ertoe kunnen verleiden ze allemaal te willen afvinken. Geen goed idee. Doe het liever zoals de New Yorkers: om met de enorme culturele rijkdom om te kunnen gaan, worden de musea gewoon geïntegreerd in het dagelijks leven. Men loopt even naar binnen in het Guggenheim, om naar de nieuwe Bauhaus-tentoonstelling te kijken, of gaat in de lunchpauze even naar het MoMA voor de laatste expositie over het dadaïsme.

Natuurlijk, als bezoeker is die vanzelfsprekendheid wat lastiger, je bent immers maar even in de stad. Ga daarom selectief te werk. Natuurlijk moet je naar de grote namen als het Metropolitan Museum en het MoMA. Maar durf ook eens out of the box te denken. Je gaat gegarandeerd tevreden naar huis, met een virtuele koffer vol nieuwe indrukken.

Manhattan uit

Manhattan is het bekendste stadsdeel van New York en het zakelijke en culturele centrum. Maar je proeft de ziel van New York pas echt als je je begeeft in de ‘buitengebieden’, waar nog echte immigrantenwijken zijn en waar heel gewone mensen wonen. Mensen die ervoor zorgen dat het raderwerk van de grote stad soepeltjes blijft lopen.

Long Island City en Astoria – Nieuwe oever

Direct tegenover Manhattan, aan de andere kant van de East River, wordt een van de interessantste bouwprojecten van de laatste jaren gerealiseerd, Long Island City. De ‘coolness-jagers’, die Brooklyn inmiddels alweer beu zijn, trekken in groten getale naar deze buurt, in hun kielzog volgen restaurants, kroegen en cafés. Daarnaast bezit het een aantal van de meest opmerkelijke musea van New York. Direct aangrenzend ligt de traditioneel Griekse wijk Astoria. De laatste jaren hebben zich hier steeds meer Brazilianen, Colombianen, Egyptenaren en Bengalen gevestigd. Het is om die reden inmiddels een van de meest kleurrijke wijken van New York.

Jackson Heights – Culinaire keuzestress

Nauwelijks minder multicultureel gaat het eraan toe in Jackson Heights, een paar metrostations dieper Queens in met lijn 7. Hier wonen Indische, Thaise en Zuid-Amerikaanse immigranten, wat te merken is aan het grote aantal etnische restaurants en winkels. Tijdens een wandeling over Roosevelt Avenue vind je op korte afstand van elkaar Tibetaanse, Indiase en Colombiaanse restaurants.

De beroemde Jackson Diner is een van de beste Indiase restaurants van de stad (37-47 74th St., tel. 718 672 12 32, www.jacksondiner.com).

Terwijl je bij een van de buren, Phayul (37-65 74th St., tel. 718 424 18 69), de beste gerechten uit de Himalaya kunt krijgen.

In de Cabaña Argentinia (8607 Northern Boulevard, tel. 718 426 59 77) eet je uitstekend Argentijns.

En bij Ele Pequeño Coffee Shop (8610 Roosevelt Ave., tel. 718 205 71 28) Ecuadoriaans.

En bij Cositas Ricas (79-19 Roosevelt Ave., tel. 718 478 15 00) Colombiaans.

Flushing – Een tweede Chinatown

Helemaal aan het eind van de route van metrolijn 7 in Flushing vind je naast het tennisstadion van de US Open een Chinatown, nog groter dan dat in Manhattan. Langs Main Street in Flushing wordt uitsluitend Mandarijn gesproken, alle borden zijn in Chinese tekens en in restaurantjes als Fu Ran (40-90 Prince St., www.furanrestaurant.com) krijg je gegarandeerd authenieke dimsum. metro 7 tot Station Flushing Main St.

MoMA-dependance

PS1 is de dependance van het bekende, grote museum voor moderne en hedendaagse kunst in Long Island City. In het voormalige schoolgebouw – PS is de afkorting van public school – worden sensationele en vaak provocerende tentoonstellingen georganiseerd, waarmee de New Yorkse kunstscene vaak even wordt opgeschud. Bij jongeren is PS1 vooral populair vanwege de elke zaterdagmiddag op de binnenplaats van het museum gehouden dancefeesten.

22-25 Jackson Ave., Long Island City, tel. 718 784 20 84, www.momaps1.org, metro E, M tot 7 Court Square/23rd Street, do.-ma. 12-18 uur, volwassenen $ 10, senioren/studenten $ 5

Socrates Sculpture Park – Is dit kunst of kan het weg?

Het terrein aan de East River was tot halverwege de jaren 80 een verlaten, als illegale stortplaats gebruikte wildernis. Toen besloten buurtbewoners en lokale kunstenaars het terrein te saneren, groen te maken en het te transformeren tot een beeldentuin voor hedendaagse kunst. Tegenwoordig is het park met uitzicht op Manhattan een populaire vrijetijdsbestemming.

Er worden concerten en culturele evenementen georganiseerd en ’s zomers is er een openluchtbioscoop.

32-01 Vernon Boulevard, www.socratessculpturepark.org, metro N tot Broadway

Flushing Meadows Corona Park – Meer dan alleen tennis

Manhattanites reizen normaal gesproken alleen naar het uiteinde van Queens om in Citi Field naar honkbal te kijken of voor de US Open in het National Tennis Center. Toch loont het de moeite hier even rond te dwalen. In 1964 vond hier de Wereldtentoonstelling plaats en op het complex zijn daarvan nog overblijfselen te zien. Zoals de 35 m hoge Unisphere-globe die jemisschien herkent uit de film Men in Black en het door Philip Johnston ontworpen New York Pavillion.

Tussen Grand Central Pkwy. en Whitestone Exwy., 111 St. en College Point Blvd., Park Drive E., www.nycgovparks.org, metro 7 tot Willets Point.