De drie populairste kunstmusea van New York

De kunstmusea van New York zijn meer dan slechts een plan B voor regenachtige dagen. De Grote Drie – het Museum of Modern Art (MoMA), het Metropolitan Museum en het Guggenheim Museum – behoren tot de belangrijkste kunsttempels ter wereld en de grootste trekpleisters van New York. Het MoMA heeft de grootste verzameling moderne kunst ter wereld en is met de altijd zeer hoogwaardige wisseltentoonstellingen toonaangevend in de internationale kunstscene.

Museum of Modern Art – zelfs het logo is een kunstwerk

Zeker sinds de heropening in 2005 is het Museum of Modern Art een van de hoofdattracties van New York. Helaas heeft de populariteit van MoMA ook een schaduwzijde: het is er altijd erg druk. Zelfs de ingebruikname van het lichte en grote gebouw van de Japanse architect Yoshio Taniguchi in 53rd Street heeft het permanente gedrang in de over zes verdiepingen verdeelde zalen niet verminderd. Sterker nog: het MoMA is populairder dan ooit. Kleurrijk en ‘arty’ – bijna elke bezoeker van het MoMa neemt een aandenken mee uit de souvenirshop van het museum.

Overweldigende rijkdom

De basis van MoMA is de permanente verzameling moderne schilder- en beeldhouwkunst, waarmee het museum zijn wereldfaam heeft gevestigd. De collectie is verdeeld over de vierde en vijfde verdieping. Wie er met de voortreffelijke audioguide langs loopt, krijgt een heel goed overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en stromingen in de moderne kunst, van het Franse impressionisme tot de popart van de jaren 70. Tot de hoogtepunten behoren De bader van Cezanne, Waterlelies van Monet, Desmoiselles d’Avignon van Picasso en Marilyn Monroe van Andy Warhol. Deze werken zijn slechts een kleine greep uit de overweldigende rijkdom aan klassiekers uit de moderne tijd die MoMA in zijn bezit heeft. De vaste collectie wordt gecompleteerd door de afdeling hedendaagse kunst op de tweede etage, die sinds de renovatie nog duidelijker in de schijnwerpers staat.

Metropolitan Museum

In de zomer van 2016 heeft het Metropolitan Museum in het oude gebouw van het Whitney Museum aan Madison Avenue een dependance voor hedendaagse kunst geopend, het MET Breuer . Niet alleen de (wisselende) tentoonstellingen van het museum zijn een bezoek waard; het beroemde gebouw van Bauhaus-architect Marcel Breuer is een kunstwerk op zich (945 Madison Avenue/75th Street, www.metmuseum.org, di.-do., zo. 10-17.30, vr., za. 10-21 uur, de entree is op basis van een vrijwillige donatie, de suggested admission is $ 25, senioren $ 17, studenten $ 12, geldig voor alle MET-vestigingen).

Alleen al voor de vaste collectie heb je eigenlijk een hele dag nodig, en sla vooral de beeldentuin niet over. Hier worden werken van grote moderne beeldhouwers als Rodin, Giacometti, David Smith en Sol Le Witt gecomponeerd tot een voortreffelijke lusthof naar een ontwerp van toparchitect Philip Johnston. Met het bekijken van de vaste collectie moderne schilder- en beeldhouwkunst en de beeldentuin heb je niet meer dan een begin gemaakt met je kennismaking met de rijkdom van het museum. Eveneens van wereldklasse zijn de vaste tentoonstellingen over fotografie en over architectuur en design op de derde verdieping. Daarbij komen dan nog de wisselende exposities.

Het is onmogelijk om alles in één dag te bekijken en er ook nog van te genieten. Daarom verdient het aanbeveling vooraf een keuze te maken uit het aanbod en vervolgens gericht door het museum te lopen. Op de website van het museum vind je overzichtelijke informatie over actuele exposities.

Op vrijdag en zaterdag kun je in het Metropolitan Museum onder het genot van een hapje en een drankje naar kamermuziek luisteren. De zalen zijn tot 21 uur geopend en in de zomer is het dakterras van het museum, dat elk jaar van een nieuw beeldhouwwerk wordt voorzien, een trendy ontmoetingsplaats voor een drankje met uitzicht over Central Park.

Museumhoppen

Met het MoMa is New Yorks aanbod voor de kunstliefhebber bij lange na niet uitgeput. De stad kent een grote dichtheid aan hoogwaardige kunstmusea, waaronder het Metropolitan Museum of Art , drie metrostations of een leuke wandeling van een halfuur van het MoMA verwijderd. Het Metropolitan is een van de grootste musea ter wereld en heeft in circa anderhalve eeuw een verzameling objecten uit alle tijdperken en culturen aangelegd. In de reusachtige tempel aan Central Park (130.000 m2) vind je kunstschatten van de 6e eeuw v.Chr. tot heden, en van de Mesopotamiërs tot Amerikaanse kunstenaars van deze tijd.

Guggenheim Museum

Op slechts een paar minuten lopen van het Metropolitan Museum of Art staat aan de Museum Mile ten oosten van Central Park het Guggenheim Museum , het oudste filiaal van de inmiddels mondiale museumketen. Het symbolische ‘slakkenhuis’ van Frank Lloyd Wright is in 2009 helemaal gerenoveerd en alleen al vanwege de architectuur een bezoek waard. Doorgaans is er slechts één tijdelijke tentoonstelling te zien in de spiraalvormige galerie, die vanaf de begane grond tot net onder het dak loopt – je kunt het beste de lift omhoog nemen en de tentoonstelling ‘afdalend’ bekijken.

De ‘PolyThread Knitted Textile Pavilion’ van Jenny E. Sabin, dat in 2016 te zien was in het Cooper Hewitt Design Museum.

Andere musea aan de Museum Mile zijn de Frick Collection in 70th Street, een van de indrukwekkendste privécollecties Europese kunst, het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum en het Museum of the City of New York . Een speciale vermelding verdient de Neue Galerie , de verzameling vroeg-20e-eeuwse Duitse en Oostenrijkse kunst van de cosmeticamiljardair Ron Lauder. Op de eerste verdieping hangt hier boven de schoorsteenmantel Portret van Adele Bloch-Bauer I van Gustav Klimt, waarvoor Lauder een recordbedrag van 135 miljoen dollar betaalde. In de kelder van de Neue Galerie bevindt zich het authentiek Weense Café Sabarsky , een populair brunchadres onder de New Yorkers.